• June 4, 2017 at 7:48 pm

    Jak informuje Dental Tribune dr Hyung-Joo Moon – na co dzień pracujący w szpitalu w stomatolog radom Seulu, niedawno opatentował recepturę na pastę do zębów wyprodukowaną wyłącznie z naturalnych składników. z Korei Południowej opatentował recepturę pasty do zębów wyprodukowanej wyłącznie z naturalnych składników, która mocno hamuje rozwój bakterii wywołujących próchnicę.

    Organiczna pasta do zębów to m.in. olej rycynowy, ekstrakty ziołowe, wyciąg z krwawnika oraz wiśni japońskiej. – W odróżnieniu od innych past do zębów, zawierających składniki chemiczne, moja pasta do zębów składa się wyłącznie z substancji naturalnych, co wg. dr Hyung-Joo Moon znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych.

    Od dawna wiadomo, że za rozwój próchnicy są odpowiedzialne głównie drobnoustroje z rodziny Streptococcus mutant, zaś za choroby przyzębia – bakterie z rodziny Porphyromonas gingivalis. Najbardziej związany z pojawieniem się i rozwojem próchnicy jest paciorkowiec Streptococcus mutans. Jego niekorzystne oddziaływanie powodowane jest przez wydzielanie kwasu mlekowego, będącego produktem rozkładu sacharozy. Paciorkowiec odżywiając się cukrem, który sami mu dostarczamy, produkuje w zamian duże ilości kwasu mlekowego, który obniża pH w jamie ustnej i powoduje wypłukiwanie jonów wapnia i fosforu ze szkliwa. Szkliwo zostaje osłabione i po pewnym czasie tworzy się ubytek który będzie się powiększał i penetrował w głąb tkanki zęba (zębiny). Jeśli pacjent boryka się np. z krwawieniami z dziąseł, drobnoustroje mogą łatwo przeniknąć do krwiobiegu i prowadzić do powstawania skrzepów krwi, zapalenia wsierdzia, zawału serca lub udaru. Leczenie chorób wywołanych bakteriami jest również coraz trudniejsze, a to ze względu ich rosnącą odporność na antybiotyki.

    Bakterie S. mutants nie są jedynymi sprawcami próchnicy zębów. Wymienia się także bakterie z rodzaju Lactobacillus, które jednak nigdy nie są wiązane z zainicjowaniem zmian próchnicowych, natomiast stwierdza się ich obecność w miejscach głębokiej próchnicy. Generalnie, bakterie próchnicotwórcze powodują obniżenie się pH w jamie ustnej co prowadzi do rozpuszczania się szkliwa i degradacji tkanki zęba.